miercuri, 28 decembrie 2016

Cuplu și familie în Moldova


Acest blog a fost inițial creat pentru a sprijini prima ediție a Zilelor ”Enrique Pichon Riviere”, desfășurată în august 2014 la Sulina, în Delta Dunării. Este o etapă importantă pentru că în Delta a început colaborarea cu cei din Moldova, care a continuat în următorii ani prin întâlniri succesive în Orăștie, Rășinari, Bacău, București, Chișinău.

Acum la sfârșitul anului 2016 am încheiat împreună prima parte din proiectul Federației Europene de Psihoterapie Psihanalitică și în Moldova a fost creată o asociație de profil cu specific formată cu membrii fondatori din: Octavian Lozinschi, Maxim Moșnoi, Nadia Drgomir, Natalia Doten, lângă care s-a alăturat Renata Tiron.

Am hotărât să păstrăm ca atare titlul acestui blog și să lucrăm împreună pentru a putea problematiza, gândi, expune, propune teme, idei, conflicte sau proiecte. Blogul este destinat oricui este interesat de cuplu și familie și se referă preponderent la teme din specificul Moldovei.

În acești ani, am lucrat împreună cu echipa din Moldova și am aflat câteva dintre dificultățile din această regiune:

-         Una dintre ele se referă la fenomenul de emigrație în țările din vestul Europei (Italia, Spania etc) pentru a găsi de lucru. Aceste plecări duc însă la o realitate familială dureroasă: copiii, mici și mari, rămân acasă, în grija bunicilor, a altor rude sau a vecinilor...

-       Altă situație problematică este cea a asistenților sociali care se ocupă de acești copii, ce trăiesc adesea în condiții precare, nu doar din punct de vedere material ci și din punct de vedere psihic și social, fără a putea să-și dezvolte capacitățile de a se juca, a învăța și a comunica.

-          De asemenea, deși există psihologi, psihopedagogi, asistenți sociali și consilieri școlari  în diferite instituții (spitale, ONG-uri, școli, grădinițe, asociații umanitare etc), ei nu beneficiază de un cadru în care să se întâlnească, să prezinte dificultățile din munca lor, să facă un schimb de experiență, să analizeze practica lor profesională sau să elaboreze propriile trăiri de anoasă, neputință, furie etc.



-           

Acum este momentul să vorbim despre problemele cu care se confruntă cuplurile și familiile din Republica Moldova.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu